Bart Sikkens

Bart Sikkens

Leiderschapsdeskundige & Team ontwikkelaar 

Op 9 juni 2011 zat ik op een berg in Frankrijk. Ik had een prachtig uitzicht en lag lekker in de zon te dagdromen. Op de Alpe d'Huez was het druk, want ik was omringd door duizenden wielrenners. Allemaal mensen met passie in hun donder en 1 gezamenlijk doel: 14 kilometer tegen een berg opfietsen met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. Voor veel van hen was het een uitdaging om op een betekenisvolle manier hun grenzen te verleggen voor een goed doel. Om iets te mogen betekenen voor een geliefde, een vader of moeder, een broer of zus. Voor weer anderen was het een metafoor tegen de strijd van kanker. Mij gaf het inspiratie om binnen organisaties teams helpen om werkelijk het verschil te gaan maken. De visie en aanpak van Team Spirit at Work was geboren. 

Zingeving
In ons dagelijks werk worden we continu geconfronteerd met uitdagingen. Veel mensen zie ik tegen de bierkaai vechten en net zoveel zie ik opgeven ... in stilte. Als organisatiedeskundige vroeg ik mij dan ook af waarom er zo weinig organisaties zijn waar mensen zich verbonden voelen met een gezamenlijk doel. Of komt dat omdat de meeste organisaties maar 1 doel kennen: (nog meer) geld verdienen?

Mede omdat ik eigenlijk wilde studeren om arts te worden (maar niet ben ingeloot) ben ik Bedrijfskunde gaan studeren aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Na 6 inspirerende jaren met vele uitdagingen ben ik actief geworden als leidinggevende, adviseur en ondernemer. Om mensen handvatten te geven om hun leiderschapskwaliteiten verder te ontwikkelen heb ik in 2011 Team Spirit at Work opgericht. Met als doel om met gelijkgestemden mensen te bezielen op de werkvloer. Ik wilde (onbetaald) mooie projecten begeleiden voor de KWF Alpe d'HuZes Foundation en de wereld een beetje veranderen.

Zorgkwaliteit in Nederland verhogen 
In 2014 werd ik geinspireerd om de kwaliteit van (ouderen)zorg te verhogen. Na twee zware interim opdrachten kwam ik er achter dat er iets fundamenteel fout zit in ons Nederlandse zorgstelsel. Om meer inzicht te krijgen in het DNA van onze zorgketen (waar patiënten gelukkig steeds centraler komen te staan) ben ik sinds 2017 op interim basis werkzaam geweest bij meerde oncologische ziekenhuizen en sinds 2019 in de huisartenzorg als Interim Directeur bij Dokterswacht Friesland.

Betekenisvol leiderschap
"Ik ben gefascineerd door wat er gebeurt als je mensen in stilte met zichzelf en elkaar in verbinding brengt. Om deze reden heb ik de werkvorm Intentiecirkels verder ontwikkeld en vorm gegeven zodat ik mijn ervaringen erin kan delen met deelnemers aan mijn workshops. Wat ik ervaar is dat mensen vanaf het eerste moment wakker worden en hun beperkende overtuigingen willen opruimen zodat ze hun intenties sneller kunnen realiseren. Dat is voor mij het pad van betekenisvol leiderschap ".